Mi történik a lejárt domainekkel?

Gyakran ismétlődő kérdés, hogy mi történik a lejárt domainekkel. Ez TLD-nkét erősen eltérhet egymástól, ezért összeszedtük a fontosabb domain végződésekhez tartozó tudnivalókat.

HU
A magyar domain regisztrációs rendszerben a domain 2 féle képpen is felmondható, az egyik az, amikor a domain egészen a törlésig üzemel, a másik amikor a törlési listára kerüléskor a domain már nem üzemel. Önmagában azt, hogy a domain technikailag már ne üzemeljen egy fajta figyelem felkeltésként használja a magyar domain regisztrációs rendszer.

A törlési listára kerülés után még 60 nap áll rendelkezésre, hogy a domain nevet az igénylő meghosszabítsa, ezután hosszabbításra nincs mód. A 61.napon délben újra igényelhető a domain.

EU
A domain érvényességének lejártakor a név automatikusan bekerül egy úgy nevezett karanténba, ahol a domain név 45 naptári napig parkol. A karanténból a regisztrációs összeg kb 6x-osáért lehet a domain nevet felszabadítani, és újra használatba venni, szóval érdemes időben megrendelni a hosszabítást.

COM NET ORG INFO BIZ
A domain érvényességének lejártakor a név általában még elérhető szokott lenni, egy jó ideig, ez általában 30 nap, ilyenkor peding renewal delet állapotban van. Ekkor még használható a domain és adott esetben mozgatható is. Amikor letelik ez a 30 nap, akkor a domain név átkerül az ún redemptionPeriodba. Ekkor a domain már nem érhető el, nem módosítható, és csak egyetlen dolgot lehet vele kezdeni, az eredeti regisztrátor képes meghosszabbítani.
Amikor letelik ez az időszak is, 5 nap múlva a domain újra bejegyezhetővé válik.

Ebben az 5 napban, különböző domain aukciós oldalakon a lejárt domainekre lehet licitálni. Amelyik domainre érkezik licit, azok újra regisztrálódnak, amelyekre nem, azok törlődnek.

Kategória: Tudásbázis Címke: ,