Változás a .hu névtérben!

Az eddig egészen körülményes domain regisztrációs szabályokon enyhített, illetve változtatott a nagyságos ISZT. Történt ugyanis, hogy a mostani 14 napos várólista 2011. június 1.-jétől megszűnik ebben a formájában, és a domain nevek az igény elbírálása utáni adminisztrátori elbírálást követően használatba vehetőek.

Viszont, ez nem jelenti egyből a bejegyzés tényét is, mivel jogilag ilyenkor csak „Feltételes használatba adásra” kerülnek a domain nevek, amelyekkel szemben 8 napig lehet panaszt előterjeszteni. Tehát, csak technikailag lehetséges akár 1 nap alatt domain-t bejegyzeni, jogilag a teljes használatba vétel 8 napot vesz igénybe.

Azt ajánlja a legtöbb regisztrátor, hogy amikor ideiglenes használatba kerül a domain még ne kezdje el az igénylő névjegykártyára tenni a címet, vagy egyéb más módon hírdetni, mivel csak a 8 nap elteltével, amikor bejegyzett státusba kerül a domain, csak akkor kerül az igénylő tulajdonába.

Valamint, megfigyeltük, hogy a várólistára a változás óta nem azonnal kerülnek fel a regisztrációs igény beérkezése után a domainek, hanem kb fél nap csúszással. De, az igény leadás idejét helyesen jelzik. A várólistára kerülés előtt, gyakorlatilag a beérkezéstől a domain státusza ellenőrizhető a domain.hu keresőjében, vagy a whois eszközökkel.

A továbbiakban pedig jöjjön a hivatalos szöveg, vagyis a domain regisztrációs szabályzat vonatkozó bekezdése:

A domain az igény benyújtását követő műszaki és adminisztrátori ellenőrzést követően “Feltételes használatba adásra” kerül, azaz az igénylő műszakilag használni kezdheti (de még nem lesz “Bejegyzett”). Ezzel egyidejűleg a domain megjelenik a nyilvános kihirdetési listán. Amennyiben a domain delegálási szándékával szemben 8 napon belül senki nem lép fel, akkor jogilag is “Delegált” státuszba kerül.

A Nyilvántartónak változatlanul megmarad az a joga, hogy amennyiben az igény a Domainregisztrációs Szabályzattal ellentétes, úgy azt ne teljesítse. Ebben az esetben a Nyilvántartó döntésével szemben a TT-hez lehet fordulni. A műszakilag hibátlan igényt a Nyilvántartó véleményezi: hiánypótlásra küldi, elutasítja vagy jóváhagyja.

Ha az adminisztrátor jóváhagyja az igényt akkor a domain nem megy Bejegyzett állapotba (mint most), hanem ún. Feltételes használatba adásba kerül. Ebben az állapotban benne van a zónában, műszakilag használható, de jogilag még nem az igénylőjé. A feltételes használatba adást – a jelenlegi várólistához hasonlóan – a Nyilvántartó egy listán közzé teszi azzal, hogy az igénnyel szemben 8 napon belül terjeszthető elő panasz. Ha panasz nem érkezik, akkor a domain delegált (Bejegyzett) státuszba kerül, ezt követően már csak Regisztrációs Döntnök előtt, vagy bírói úton lehet vitatni.

A jelenlegi prioritásos illetve nem prioritásos igények közötti megkülönböztetés megszűnik. Ez azt is jelenti, hogy a “first come first served” elve érvényesül minden igényre. Ugyanarra a névre mindig csak egy igény lehet nyilvántartásba véve (nem lesz “sorbanállás”).

Az új szabályok 2011. június 1-től hatályosak.

Kategória: Hírek Címke: ,